Dela inlägg

En popcornkärna i halsen blev starten

Året var 2016, jag hade jobbat med HLR-kurser i många många år och flera personer hade sagt till mig att jag borde göra webbkurser av våra HLR kurser, jag sa nej. Man måste öva praktiskt, webb är inget för HLR. 

Men.. så fick jag skickat till mig ett oerhört starkt blogginlägg – skrivet av en mamma som förlorat sin lilla  flicka 1,5 år gammal som satt i halsen. Den här mamman hade gjort allt hon kunde, men man lyckades inte rädda flickans liv. Varför det här hamnade hos mig var för att mamman skriver så starkt om det här med att gå HLR kurs när man skaffar barn. Hon hade aldrig gjort det och  visste knappt att kurserna  fanns. Hon uppmanade alla föräldrar att  lära sig HLR för barn och tryckte på för att det måste finnas tillgängligt för alla.
Det slutade med att den här oändligt starka mamman och jag satt tillsammans i Nyhetsmorgon. Vi pratade om hennes lilla ängel, om vikten att kunna HLR för att veta vad man ska göra. Det här var det absolut starkaste mötet jag haft och det tuffaste jag gjort. Men det blev också startskottet på något stort som jag nu ser gynnar så många fler föräldrar, tack vare den här fantastiska mamman.

Mötet med Alexandra blev startskottet. Vi bestämde oss för att skapa webbkurser av alla våra kurser. Jag åkte nästan  direkt från soffan i Nyhetsorgon till min fotograf och ställde mig i princip dag och natt och spelade in hela vår barnkurs till en webbkurs. Vi MÅSTE ju kunna nå alla. Jag har mött så många föräldrar som säger ”åh, jag har tänkt gå kurs i flera år, men jag kommer aldrig iväg”. Det ska ordnas barnvakt och lämna hemmet flera timmar. Sätta i halsen och olycksfall hos bebisar är en del av vårt föräldrarprogram hos BVC i Sverige, men det är ofta väldigt kort- jag tror oftast det finns 15-20 min avsatt för detta för BVC sköterskan som ju också ska igenom så mkt annat som amning, utslag och tandborstning av den lilla bebisen. Vissa BVC: er är jätteduktiga på att anordna fullständiga HLR-kurser för föräldrar, men det är långt ifrån alla och inte ett ansvar för BVC verksamheten. Jag kände att oavsett var du bor i Sverige, om du är nyförlöst, väntar barn eller har äldre barn så måste du kunna gå en HLR kurs. Det är svårt att nå alla med fysiska kurser, över hela landet. Och det är svårt att komma hemifrån som småbarnsföräldrer. Med en webbkurs kan du göra det hemifrån, i pyjamas, mellan amningar och faktiskt med hela din familj med dina egna övningsdockor.

Det kändes så rätt!

Sen dess har vi nu spelat in ny version tillsammans med Trygg Hansa som sponsor och med proffsfotografer och regissörer från både TV4 och SVT. Webbkurserna finns anpassade både för dig med liten bebis eller barn över 1 år, eller om du vill gå den fullständiga kursen som innehåller barn 0-18år. Vi har nu även gjort kurser i HLR för vuxna och med hjärtstartare.

Vi hoppas och tror att webbkurserna bidrar till fler trygga föräldrar och barn och att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra kunskaperna till en självklarhet!

/Camilla Thurell, akutsjuksköterksa och grundare av Life in Mind

En livsviktig webbkurs

Hjärt-lungräddning och Första hjälpen för barn

Instruktörsutbildning HLR

Instruktörskursen inkluderar:
-Instruktörsbok från Svenska HLR-rådet
-Övningsmaterial
-Registrering och certifikat enligt Svenska HLR-rådets riktlinjer

Pris: Från 3500kr ex moms per person, beroende på antal deltagare.

Utbildningstillfället är 4-5 timmar beroende på antalet deltagare.

LÄS MER