Dela inlägg

Luftvägsstopp på gravid eller kraftigt överviktig person – nya riktlinjer från HLR-rådet om hur du bör agera

Evidensen är mycket begränsad när det kommer till hur man ska agera vid ett luftvägsstopp på gravida och kraftigt överviktiga personer, men med hjälp av det som finns publicerat rekommenderas följande enligt HLR-rådet:

GRAVIDA

Luftvägsstopp på höggravid person som inte kan prata eller hosta och som är vid medvetande: Gör omväxlande 5 ryggslag och 5 buktryck. Buktrycket ska utföras ovanför magen, så långt ner som möjligt. Fortsätt med omväxlande ryggslag och buktryck tills föremålet kommer upp eller den drabbade förlorar medvetande. Larma då 112 och starta HLR 30:2.

ÖVERVIKTIGA

Luftvägsstopp på kraftigt överviktig person som inte kan prata eller hosta och som är vid medvetande där buktryck inte kan utföras enligt handlingsplan: Utför omväxlande 5 ryggslag och 5 buktryck genom att lägga dina armar under den drabbades armar som ett band runt kroppen där du når runt. Buktrycket ska utföras så långt ner som möjligt, ovanför naveln. Fortsätt sedan med omväxlande ryggslag och brösttryck tills föremålet kommer upp eller den drabbade förlorar medvetande. Larma då 112 och starta HLR.

Ingen unge ska drunkna!

Vilken härlig start vi fått på denna badsommar! Låt det fortsätta så.Läs Camillas livsviktiga badtips och ta del av vårt erbjudande: Kurs i Barn-HLR + bad-tavla från Kunskapstavlan på köpet!

LÄS MER

Dadathlon 18/6 2023!

Kom på Dadathlon 18 juni! Söndag den 18e juni är det dags för en festival för hela familjen! Arrangerad av den ideella organisationen DaddyHood Europe

LÄS MER