Dela inlägg

Luftvägsstopp på gravid eller kraftigt överviktig person – nya riktlinjer

Evidensen är mycket begränsad när det kommer till hur man ska agera vid ett luftvägsstopp på gravida och kraftigt överviktiga personer, men med hjälp av det som finns publicerat rekommenderas följande enligt HLR-rådet:

GRAVIDA

Luftvägsstopp på höggravid person som inte kan prata eller hosta och som är vid medvetande: Gör omväxlande 5 ryggslag och 5 buktryck. Buktrycket ska utföras ovanför magen, så långt ner som möjligt. Fortsätt med omväxlande ryggslag och buktryck tills föremålet kommer upp eller den drabbade förlorar medvetande. Larma då 112 och starta HLR 30:2.

ÖVERVIKTIGA

Luftvägsstopp på kraftigt överviktig person som inte kan prata eller hosta och som är vid medvetande där buktryck inte kan utföras enligt handlingsplan: Utför omväxlande 5 ryggslag och 5 buktryck genom att lägga dina armar under den drabbades armar som ett band runt kroppen där du når runt. Buktrycket ska utföras så långt ner som möjligt, ovanför naveln. Fortsätt sedan med omväxlande ryggslag och brösttryck tills föremålet kommer upp eller den drabbade förlorar medvetande. Larma då 112 och starta HLR.

Vi erbjuder flertalet HLR-utbildningar för både företag och privatpersoner.

Instruktörsutbildning HLR

Instruktörskursen inkluderar:
-Instruktörsbok från Svenska HLR-rådet
-Övningsmaterial
-Registrering och certifikat enligt Svenska HLR-rådets riktlinjer

Pris: Från 3500kr ex moms per person, beroende på antal deltagare.

Utbildningstillfället är 4-5 timmar beroende på antalet deltagare.

LÄS MER