Dela inlägg

Dela på email
Dela på facebook
Dela på linkedin

Badsäsongen är här!

Vilken start vi fått på denna badsommar, instagramflödet har varit fyllt av badbilder från alla delar av Sveriges hörn. Sån lycka!

Men när vi slänger av oss kläderna, vi vuxna kastar oss i en solstol och barnen ner i vattnet behöver vi påminna oss om hur viktigt det är med uppsikt över våra barn när de är runt vatten. Barnen ska va i vattnet, på alla sätt de kan, det är det bästa de kan vara under sin uppväxt. Men, vi måste se dem HELA tiden. 

För tyvärr, hur svårt det än är att föreställda sig bland sommarblomster, ljumma vindar en god kopp kaffe och nakna små barnrumpor, är det fortfarande så att ett drunkningstillbud går så snabbt. Och sker ofta helt tyst. 

Hörde ni, det drunknar fortfarande barn i Sverige varje sommar. Det är så fel. Jag vill inte det. Vi är ett land med hög simkunnighet jämfört med många andra länder. Vi har hög medvetenhet och kunskap kring säkerhet och ändå drunknar barn. 

Därför skulle jag vilja att vi alla nu, såhär när säsongen precis börjar, hjälps åt att se till att INGEN UNGE DRUNKNAR i år. 

Dela det här inlägget, prata med dina vänner, påminn varandra och var inte rädd att hjälpas åt, säga till, påminna osv. Även om det inte är ditt barn.

/Camilla Thurell, akutsjuksköterska och grundare av Life in Mind

Vi påminner! Vid vatten:

 

  • Se till att det ALLTID är någon som har ”vakten” över barnen. Istället för att alla ska ”titta lite”, är det bättre att en person tittar fullt ut på barnen. Så kan ni rotera istället. Använd gärna en stafettpinne.
  • Små, icke simkunniga barn ska alltid ha flythjälpmedel på sig, som passar deras förmågor i vattnet.
  • De minsta barnen ska vi alltid vara ett armlängs avstånd ifrån, för att kunna greppa tag i dem snabbt om de hamnar med ansiktet under vattnet.
  • Barn ska alltid flytväst på när vi är runt bryggor och djupare vatten, utan undantag.
  • Lägg bort telefonen när du är runt vatten. Eller använd @trygg_hansas fantastiska initativ och app: ”Badläge” då stängs allt som kan störa dig på skärmen av och du kan fokusera på ditt barn.
  • Kom ihåg hur lätt det är att tappa sitt fokus från barnet i vattnet, även om det bara är ett litet barn som sitter i vattenbrynet, och du ska smörja in ett storasyskon på filten, eller ta av blöta badkläder så kan det hända bakom din rygg.
  • Glöm inte bort såhär tidigt på säsongen, att man inte är riktigt van vid att grannens pool kanske är otäckt, bäcken eller ån nära er tomt är fyllt med vatten efter allt regn under våren och även er lilla uppblåsbara pool med lite vatten i kan vara en livsfara om ett litet barn faller ner, töm den varje kväll.
  • Alla måste förstå allvaret om ett barn skulle vara försvunnet runt vatten, det handlar om minutrar och alla måste hjälpas åt att hitta barnet snabbt.

Gå gärna en kurs i hjärt- och lungräddning innan sommarsäsongen drar igång. Det är några timmars investering som jag lovar dig att du inte kommer att ångra. 

Dela det här inlägget, prata med dina vänner, påminn varandra och var inte rädd att hjälpas åt, säga till, påminna osv. Även om det inte är ditt barn.

Så, ut och bada nu!

Badsäkerhet och design i ett

Påminn er själva och varandra genom att hänga upp en livsviktig och supersnygg tavla om Badsäkerhet i sommastugan eller utanför bastun- Även denna godbit är såklart gjort  i samarbete med Kunskapstavlan.

Här delar Camilla med sig av de viktigaste badråden i TV4 Nyhetsmorgon