Hjärtstartare i bostadsrättförening (BRF)

Varje år drabbas 6 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. 71% av dessa hjärtstopp sker i hemmet.

Finns en hjärtstartare i närheten och kan användas inom tre minuter kan upp till 75% räddas till livet! Vi erbjuder hjärtstartare för er bostadsrättsförening så att ni kan känna er säkra även i hemmet.

Hjärtstartare

Alla tycker vi att en brandsläckare är en självklar del i säkerhetsutrustningen på varje företag och hem. Men visste du att 100 personer dör i bränder varje år, medan 10000 personer drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus? Finns en hjärtstartare i närheten och kan användas inom tre minuter kan upp till 70% räddas till livet, mot 5% utan den! När vi vet detta, borde väl hjärtstartaren vara lika självklar som brandsläckaren?

Ca 6000 personer drabbas av ett hjärtstopp utanför sjukhus varje år i Sverige, det motsvarar ca 15 personer om dagen. Om inget gör något är överlevanden i princip obefintlig. Om det finns någon som kan starta HLR inom 1 minut och det finns en hjärtstartare att använda inom 3 minuter är överlevnaden uppemot 75%. 

Nu när vi spenderar betydligt mycket mer tid i hemmet, när majoriteten jobbar hemifrån flera dagar i veckan är bostadsrätter och samfälligheter lika viktig plats för hjärtstartare och utbildning i HLR som arbetsplatser. Det finns tyvärr ingen ambulans i världen som är framme för att kunna defibrillera inom 3minuter. 

Utrusta er bostadsrättsförening med hjärtstartare!

Vi får många förfrågningar från bostadsrättsföreningar och samfälligheter runtom i Sverige som vill hjärtsäkra sin förening genom att köpa eller hyra en hjärtstartare. Vi hjälper er med allt från hjärtstartare till rätt typ av skåp och självklart utbildning!

De flesta föreningar väljer att införskaffa hjärtstartare samt någon form av skåp. Om hjärtstartare ska hängas utomhus eller i ett utrymme utan värme på vintern rekommenderas ett värmeskåp och annars kan det räcka med bara ett väggfäste eller enklare skåp. 

De allra flesta av våra kunder hyr både hjärtstartare och skåp. Då tillkommer inga kostnader för batterier/elektroder eftersom hyreslängden följer deras livslängd (om ni inte behöver använda hjärtstartaren förstås). När avtalet löper ut, tecknar de flesta ett nytt avtal och får en helt ny maskin. På så sätt har ni alltid en modern hjärtstartare med garanti!

Flera modeller av hjärtstartare för BRF

Vid erbjuder flera olika modeller på hjärtstartare. 

Vanligast är LifePak CR2, en hjärtstartare med den senaste tekniken, otroligt användarvänlig och med ett barnläge som gör att du med en enkel knapptryckning byter till användning på barn. LifePak CR2 har en snabb defibrilleringstid som spar viktiga sekunder i en akut situation. 8 års garanti och hela 4 års batteritid. Enkel att fästa på väggen med ett smidigt och modernt väggfäste. Det är en modern hjärtstartare som finns med wifi och 3G samt två språk vid behov. Med tillbehöret LIFELINK kan du som ansvarig få en notering när batteri och elektroder behöver bytas eller om den hamnat på fel plats.

Vid köp eller göra av hjärtstartare från Life in Mind ingår den officiella hjärtstartar-skylten, ett first responder kit med sax och rakhyvel samt fri telefonsupport. 

Lifepak CR2
LifePak CR2

Utbildning för er BRF

För att våga och vara trygg med att använda er hjärtstartare, samt kunna påbörja HLR snabbt krävs träning. Vi erbjuder traditionell utbildning i HLR med hjärtstartare och första hjälpen, såväl som blended learning. 

Numera finns även möjlighet att ge alla boende en webbaserad grundkurs i HLR med hjärtstartare och första hjälpen vilket gör det enkelt och tillgängligt för alla att lära sig hur man agerar i en akut situation. Denna kurs byggs med fördel på med ett praktisk övningstillfälle på plats hos er. 

Våra hjärtstartare går att hyra och köpa

Ni som bostadsrättsförening(BRF) och företag kan köpa eller hyra alla våra hjärtstartare via vår webbshop. Vi rekommenderar alla föreningar att hjärtsäkra sina fastigheter. Detta ingår alltid när du köper eller hyr en hjärtstartare av oss:

  • tillbehörskit /first responder kit med rakhyvel, sax och handskar
  • hjärtstartar-skylt
  • vår kurs HLR med hjärtstartare och Första hjälpen (värd 460kr) för 1 person. 

Läs mer om att hyra hjärtstartare.

Läs mer om att köpa hjärtstartare.

HLR-utbildning som passar er bostadsrättförening

Vårt populäraste uppägg just nu- som funkar väldigt bra för bostadsrättsföreningar är vårt kombinerade upplägg där man går de teoretiska delarna webbaserat som del 1 av kursen. Del 2 av kursen är ett praktiska övningstillfället om 1,5h där vi kommer ut till er.

Kursinnehåll:

  • Hjärt- lungräddning (HLR)

  • Att använda en hjärtstartare

  • Handgrepp vid luftvägsstopp

  • Första Hjälpen (L-ABC)

  • Akuta sjukdomstillstånd och olycksfall: stroke, diabetes, kramper, brännskador, förgiftningar, drunkning, fallolyckor (nack- och ryggskador)


Webbkurs + valfri praktik

Webbkurs till alla i er förening – för att höja grundkompetensen och öka chansen till tidig hjälp.Pris: 300kr /deltagare (för minst 30 personer)

Bygg på med praktisk övning för en eller flera grupper (max 15 deltagare/tillfälle). Pris: från 3900 kr.

Ni kan som förening välja om ni vill stå för hela eller en del av kostanden för webbkursen och det praktiska tillfället. Exempelvis kan ni välja att subventionera halva priset på webbkursen, då betalar medlemmarna resterande summa när de väljare att registrera sig för kursen.

Be om offert

Rekonditionerad hjärtstartare

Med jämna mellanrum har vi även möjlighet att erbjuda begagnade/ rekonditionerade hjärtstartare till ett lägre pris. Ett kostnadsvänligt och hållbart alternativ. 

Exempel på rekonditionerad hjärtstartare

Vanliga frågor om hjärtstartare

Måste vi ha en hjärtstartare i bostadsrättföreningen?

Nej, det finns ännu inget lagkrav på hjärtstartare i föreningar eller företag. Det ligger ett förslag hos regeringen om att införa krav på hjärtstartare i byggnader som innehar ett visst antal människor. Många bostadsrättföreningar väljer ändå att investera i en hjärtstartare för att öka chansen till överlevnad vid hjärtstopp i hemmet.

Hur ofta behöver hjärtstartaren kontrolleras?

De allra flesta hjärtstartare genomför regelbundna självtester och varnar /signalerar om något skulle vara fel, eller om batteri eller elektroder behöver bytas. Vi rekommenderar även att ha en regelbunden manuell kontroll av hjärtstartaren- där ni kontrollerar att hjärtstartaren hänger där den ska och att statusindikatorn lyser grönt/säger ok.

Vad kostar support av hjärtstartaren?

När ni som bostadsrättförening hyr eller köper hjärtstartare av Life in Mind ingår fri telefonsupport och skulle hjärtstartaren behöva service inom garanti-tiden ingår självklart detta.

Är hjärtstartare en avdragsgill kostnad? 

Ja, både hjärtstartare och HLR-utbildning är avdragsgillt för företag.

Behöver vi gå en utbildning – hjärtstartaren säger ju vad vi ska göra?

Alla hjärtstartare ger röstinstruktioner, men att klara av att använda en hjärtstartare utan regelbunden repetition är ofta svårt när man plötsligt har en till synes livlös person framför sig, dessutom krävs pågående HLR (Hjärt- och Lungräddning) utan avbrott i kombination med hjärtstartaren för att personen ska ha en chans att överleva. Så att gå en HLR utbildning i samband med införskaffandet av en hjärtstartare är en stark rekommendation för att hjärtstartartaren ska fylla sitt syfte och ni ska känna er trygga.

HJÄLP OCH SERVICE

Hjärtstartaren ska vara lättillgänglig och måste alltid fungera. Vi hjälper er självklart med placering och uppmärkning samt att hålla reda på när det dags för batteribyten och repetitionsutbildningar.

Vi finns alltid ett samtal bort om ni skulle ha några frågor eller behöver hjälp. 

Standarden är framtagen för att verksamheter ska ha en god beredskap för plötsligt hjärtstopp genom att ge rekommendationer för utbildning, placering, information och underhåll av hjärtstartaren. Vi hjälper er att uppfylla kraven för en hjärtsäker zon och i paketet ingår inramat intyg, klistermärken och digital banner till t.ex. hemsida och mail-signatur. 

BFHS

Som ett led i vår kvalitetssäkring är vi självklart medlemmar i BFHS (Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige). Branschrådet är en leveranstörs- och fabrikatsoberoende ekonomisk förening för hjärtstartare och utbildning i samhället och verkar för ökad överlevnad vid hjärtstopp.
Läs mer här om branschrådet.