FARS DAG

Läs tre starka pappaberättelser

Pappa Gustav drabbades av hjärtstopp


Jag (Ida) vaknade mitt i natten av att Gustav plötsligt satte sig upp i sängen. Gustav var då 25 år gammal. Jag tyckte det var märkligt för jag fick ingen kontakt med honom och sättet hans ögon rörde sig på, påminde om hur man sett att ett epileptiskt anfall kan ut. Efter en liten stund föll Gustav ner i sängen och jag tog hans puls (ingen puls) och ringde 112. Dom frågade om jag kunde HLR, vilket jag kunde som utbildad HLR-instruktör, så jag påbörjade hjärt-lungräddning- i sovrummet. Jag gjorde hjärt- och lungräddning i 20 minuter innan ambulans anlände till vår lägenhet. På plats så utförde ambulanspersonalen fler hjärtdefibrillationer utan att få igång Gustavs hjärta. Det blev transport till Enköpings sjukhus där läkarna efter en 40 minuter lång kamp fick igång Gustavs hjärta igen. Efter det så lades Gustav i konstgjord koma på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ingen visste om han skulle vakna och hur han skulle vara om han vaknade.

Men tillslut så väckte dom honom och idag, 8 år senare så mår Gustav jättebra. Han har en hjärtdefibrillator inopererad men han tränar och lever sitt liv som vilken frisk person som helst. Detta räknas som ett plötsligt hjärtstopp och läkarna har inte kunnat hitta någon sjukdom eller omständighet som kan förklara varför 25-åriga Gustav drabbades av detta i sömnen. 4 år efter händelsen fick jag och Gustav vår son Charlie. Vi är så tacksamma för all hjälp så att Gustav kunde få fortsätta leva.

Dottern Juni satte en clementinklyfta i halsen

Här är jag med min dotter Juni som jag älskar mest av allt.
För ungefär ett år sedan när vi var ute och lekte fick Juni en clementin, hon hade svårt att sitta still så hon fick stå upp och käka. Hon får en klyfta i taget och jag har bitit bort den hårda delen för att kolla så att det inte finns någon kärna i. När hon stoppar den i munnen tittar hon upp i himlen på en fågel, sen viker hon sig framåt och lägger händerna på knäna och får en kväljning men inget händer utan det blir bara tyst. Jag ser att hon inte får någon luft.

Min första instinkt är att slå henne på ryggen men inget händer då heller, jag lyfter upp henne på armen med hennes huvud i min handflata och så slår jag tre gånger ganska hårt mellan skulderbladen. Jag vet inte om det var första, andra eller tredje dunkensom fick det att lossna men klyftan ligger på marken och jag hör hur hon andas. Hon står på isen och tittar på mig och sen får jag en kram och jag bryter ihop. Allt gick på några få sekunder men det var väldigt läskigt och kändes som en evighet. När vi kom hem så kollade jag på videon från när er Camilla Thurell var med på Nyhetsmorgon för att repetera och jag är glad att jag hade sett det inslaget förut, det var nog ganska avgörande.

En pappas, farfars och svärfars hjärta stannar

Jag (Madde) har tyvärr inget lyckligt slut i min historia.
Kvällen den 5 juni 2022, stannar min svärfars hjärta på vår uppfart, min sambo larmar 112 och börjar HLR på ren automatik, det sitter där i ett inpräntat minne man inte trodde fanns fören man står inför skillnaden mellan liv och död. Min sambo är vältränad men att göra hjärtkompressioner på sin pappa ensam tar på krafterna. Jag springer dit och löser av, allt sitter klart och tydligt tack vare kursen vi gick 4 år tidigare, och jag minns Camillas tjat på Nyhetsmorgon. Vi kämpar i 17 minuter innan blåljus-personalen med hjärtstartare anländer. Tyvärr överlever inte min svärfar detta men vi gjorde allt vi kunde.

En tragisk historia men jag vill ändå dela med mig av den och berätta att känslan av att veta vi gjorde allt vi kunde med de medel vi hade har gjort sorgen lättare att bära. Både jag och min sambo har alltså gått Life in Minds kurs, och vi kan verkligen skriva under på vikten av att öva.

Med koden farsdag2023, får du en papparabatt på 10% när du bokar någon av våra kurser. 
Kom ihåg! Det är inte tanken på att gå en kurs som räddar liv, utan att du gör det.